Islam til tiden

Hvad er forskellen på en imam og en mulla?

Hvad står der om Jesus i Koranen?

Hvorfor er Jerusalem hellig også for muslimer?

Og er det rigtigt, at muslimer har lov at lyve for ikke-muslimer?

De sidste to dage har jeg i alle pauser mellem nødvendige gøremål gået rundt med næsen nede i Gads Leksikon om Islam, som udkom i mandags. Det er et herligt opslagsværk, som bør komme til at galoppere hen over boghandlernes diske fra nu af og til julehandlen. Hvis man holder af opslagsbøger, får man ikke bare svar på de fire spørgsmål herover – men også på hundreder og atter hundreder af andre, fordi der på hver eneste side er henvisninger til noget mere, som det egentlig også kunne være spændende at få besked om.

Det er nærliggende at sammenligne den nye bog med Jørgen Bæk Simonsens ”Politikens Islamleksikon” fra 1994. Men det er ikke så meget en sammenligning mellem godt og mindre godt – snarere mellem to bøger til ret forskellige formål. Gads Leksikon om Islam indeholder 2½-3 gange så meget tekst, men væsentligt færre billeder end Politikens. Og stilen er en hel del mere akademisk i den nye bog. Den er med andre ord skrevet til gymnasium og universitet, hvor den gamle var skrevet til folkeskole og kommunebibliotek – sådan lidt firkantet sagt.

Derfor er Gads Leksikon heller ikke skrevet af én forfatter, men af hele elleve yngre islameksperter. Hvad enten det gælder Koranens historiske tilblivelse eller nutidige moskéer i Odense, er der en specialist inden for rækkevidde. Men de to redaktører Jean Butler og Thomas Hoffmann har samtidig sørget for at holde deres folk i kort snor, så bogen virker ensartet og sammenhængende.

”Koranen læser ikke sig selv; det gør muslimer”, skriver redaktørerne vittigt i forordet. Og det er meget sigende for hele bogens tilgang til emnet: Virkeligheden ”out there” består af fortolkninger. Det nytter ikke meget at sige, at der står sådan-og-sådan, hvis den nutidige muslimske virkelighed er, at flere forskellige synspunkter brydes.

Et godt eksempel på dét er den velkendte tanke om, at islam tillader en muslim at tale usandt over for ikke-troende. Fænomenet hedder taqiyya, og det handler ikke om løgn i almindelighed, men om at tie stille med sin muslimske tro, hvis man risikerer at blive forfulgt eller dræbt på grund af den. Stort mere end dét får man ikke at vide i det gamle Politikens Islamleksion. I Gads Leksikon om Islam fylder Jean Butlers behandling af begrebet 1½ spalte, og der bliver gjort rede for både forskellige islamiske retningers opfattelse af begrebet og for den rolle det har fået i moderne vestlig kritik af islam.

Det er altså ikke bare en bog, man kan slå op i for at finde korte og klare svar, men en bog man kan læse løs i og blive klogere af for hver side man vender. Alene de otte opslag, der hedder noget med ”Koran-” (alle skrevet af redaktøren Thomas Hoffmann) udgør en hel lille grundbog i koranstudier.

Og alenlange artikler om fx “Kristendommen og islam”, “Jødedommen og islam”, “Antisemitisme og islam” eller “Muslimer i Danmark” gør bogen yderligere spændende og aktuel. Og så er der opslag som “Selvmordsangreb”, “terrorisme” og “Muhammed-tegningerne”.

Undskyld mig, jeg skal lige slå én ting til op …

***************************************

OPDATERING 27. august: Nu er der også kommet en anmeldelse i Kristeligt Dagblad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *