Forargelig Bibel

farao_fik_nokMå der godt stå ting i Bibelen, som vi ikke bryder os om? Religionskritikere og fundamentalister lader sjovt nok til at være enige om, at svaret er ”NEJ”. De første vil grimme bibelhistorier til livs, fordi de er farlige – hvordan kan ordentlige mennesker dog ”tro på sådan noget”? Og de sidste vil gerne forklare, at det skam i sidste ende er godt og sandt alt sammen. Begge parter er altså enige om, at det der står i Bibelen, alt sammen er noget, kristne skal ”tro på”.

En sundere holdning ville nok være, at Bibelen som al anden stor litteratur er udfordrende. Noget kan man gøre til en del af sit livsgrundlag, og andet – som fx de mange dommedagsscener i Det Nye Testamente – er det svært at stille andet op med end at blive rystet.

En dansk forfatter har tilsyneladende sat sig for, at den holdning også er for børn: I stedet for at lave en harmløs glansbilledudgave af Bibelen har forfatteren Peter Mouritzen i samarbejde med en række billedkunstnere lavet den vildeste og mest grotesk spændende og provokerende serie billedbøger med bibelske temaer, der nogensinde er set. Som hans forlagsredaktør Jeanne Dalgaard sagde: ”Vi er nok det eneste forlag i verden, der har udgivet historien om Sodomas og Gomorras tilintetgørelse som billedbog for børn”.

Der er kommet én om året siden 2004, og det ottende værk i serien med det rammende navn ”Bibelstærk” er lige udkommet: ”Da Farao fik nok” om Egyptens ti plager.

weekendens BogForum kan man høre en anden markant kender af Bibelen, professor Erik A. Nielsen, interviewe Mouritzen på Forlaget Alfas stand fredag kl. 16.15.

Af andre spændende programpunkter for de bibelinteresserede kan nævnes:

Den nye bog ”En indføring i Bibelen” (som jeg desværre ikke har haft mulighed for at se nærmere på) bliver præsenteret af sine forfattere Kirsten Nielsen og Gertrud Yde Iversen i samtale med Bibelselskabets afgående generalsekretær Tine Lindhardt. Det foregår på Bibelselskabets stand lørdag kl. 15.30.

Og søndag kl. 11.15 præsenterer Geert Hallbäck sin bogen “Det Nye Testamente – En lærebog” på Forlaget Anis’ stand. Som jeg tidligere har skrevet, bør man læse bogen, hvad enten man har tid til at høre Geert på søndag eller ej.

Søndagen byder også på muligheden for at høre overrabbiner Lexner fortælle om sin oversættelse af Esters Bog og om et kommende projekt om Ruts Bog. Forlaget Goldberg og Mors stand kl. 13.00 og 13.30.

One response to “Forargelig Bibel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *