Poetisk teologi

brock_lysfyldteInd imellem er der kloge folk, der synes, at teologien skulle tage sig sammen og udvise større sans for poesi. Det kan der være en række gode grunde til. To af de vigtigste, man kunne nævne, er:

1) Teologi og poesi er (meget bredt formuleret) fælles om at beskæftige sig med ”det uudsigelige”: Gud kan nærmest pr. definition ikke beskrives fyldest­gørende med ord, men alligevel er det teologiens job at prøve (eller i hvert fald at beskæftige sig med problemet) på så kvalificeret en facon som muligt.

2) En god bid af teologiens grundtekst er poesi. Det gælder ikke kun Salmernes Bog i Det Gamle Testamente, men også Job, profetbøgerne, enkelte brokker af Det Nye Testamente, samt en god del af, hvad der i øvrigt er skrevet i kirkelig sammenhæng de sidste 2000 år. Kig bare i Salmebogen. For at forstå det ordentligt kræves naturligvis sans for poesi.

Vi gør hvad vi kan. Her ved mit eget lille skrivebord arbejdes for øjeblikket med det sidste kapitel i en bog om Salmerne – både dem i Det Gamle Testamente og Grundtvigs.

I mellemtiden kan man til inspiration konstatere, at der er en sund interesse for poetisk teologi derude. Forlaget Boedal har netop udgivet en introduktion til den syriske kirkefader Efraim (eller Aphrem, Ephrem eller Ephraim – det kommer an på, hvor man slår op). Den giver et rasende spændende kig ind i en tankeverden, hvor bibelfortolkning først og fremmest er et poetisk anliggende. Lidt firkantet sagt var det de græske og latinske kirkefædres største præstation at bringe kristendommen på omgangshøjde med græsk filosofi ved at tænke den begrebsmæssigt igennem – mens de orientalske kirkers bedrift var at tænke i symboler snarere end begreber. Det er sundt at udsætte sit hoved for begge dele.

Bogen er fremragende oversat af en dansk specialist på området, Johannes Glenthøj, og det tjener ham til ros, at han sammen med bogens forfatter har sørget for at revidere litteraturlisten, så selv om bogens oprindelige udgave har 25 år på bagen, er det et up-to-date arbejdsredskab, danskere med interesse for oldkirken får i hånden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *